Categorieën
Blog

‘Dankje, het is fair trade kleding’

Logo Jux

Eerlijk is eerlijk

We vinden het steeds belangrijker en stukje bij beetje, willen we zelfs wat meer betalen. We vinden het immers steeds belangrijker om eerlijke chocola te kopen en eerlijke koffie te drinken. Ook het kopen van fair trade kleding is in opmars en wordt steeds populairder. Zo hebben H&M en Zara flink onder vuur gestaan toen een tijdje geleden bekend werd, dat hun kleding geproduceerd werd door kinderhandjes. Heel Nederland stond op zijn kop: ‘Dat mag toch zeker niet!’

Het is te mooi om waar te zijn

En daar waren Jitske Lundgren en Carlien Helmink het helemaal mee eens. Vooral Jitske werd vanaf jongs af aan gefascineerd door mode en Carlien had al vroeg een sterke drang voor gerechtigheid. Beiden hebben ze veel gereisd en veel van de wereld mogen zien. Tijdens deze reizen kwamen ze er achter dat de wereld achter dat leuke t-shirt wat je nu wellicht draagt, niet zo mooi is als dat het lijkt.

Dit kan zo niet langer

De omstandigheden waarin veel merken hun kleding laten produceren is erg slecht. De werknemers krijgen slecht betaald worden gediscrimineerd en sommige bezwijken onder de gevolgen van stress en ondervoeding. Toen Jitske en Carlien oog in ook stonden met een man die zijn kleding aan het verven was, waarvan zijn huid dezelfde kleur had gekregen, wisten ze het zeker: Dit kan zo niet langer!

Studio JUX

Om hier een oplossing voor te bieden, richtten ze samen het merk Studio JUX op. In Nepal opende ze hun eigen ‘fabriek’ waar de werknemers eerlijk en goed behandeld worden. Op de website, waar de werknemers neer gezet worden als rocksterren, kun je van alles lezen over de makers van deze fair trade kleding. Zo lees je waar ze vandaan komen, hoeveel kinderen ze hebben en wat hun hobby’s en dromen zijn.

JUX fashion

Maar je draagt het niet alleen omdat het fair trade is. Buiten ‘eerlijk’ is de kleding namelijk ook hartstikke mooi. Nu zal je wel denken: ‘Ja maar dan betaal ik zeker de hoofdprijs?’ Maar dat valt reuze mee. De producten worden natuurlijk gemaakt door werknemers die daar een goed loon voor krijgen, en dat zie je enigszins terug in de prijs. Voor een broek of t-shirt betaal je over het algemeen wat extra, maar dan loop je er wel via de laatste mode, en met een goed gevoel bij.

Jux fashion foto

Wehkamp fair trade kleding

Gelukkig zijn wij niet de enige die fair trade kleding belangrijk vinden. Ook Wehkamp wil graag haar steentje bij dragen. Zo werd de show van Studio JUX mede mogelijk gemaakt voor de Wehkamp. En kunnen we deze fair trade kleding ook via de webshop bestellen!

Ga voor fair trade

Het is misschien een ver van je bed show, en geld besparen is natuurlijk ook altijd fijn. Maar hou in je achterhoofd dat wanneer jij net wat meer betaald, de werknemers aan de andere kant van de wereld een goed leven kunnen leiden. Niets voelt beter dan iets doen voor een ander en ook jij kan een steentje bijdragen aan een betere wereld. Draag voortaan JUX en zeg wanneer iemand een complimentje geeft: ‘Dankjewel het is fair trade.’ Zeker weten dat mensen je item dan nog mooier vinden!

Dus: Do good en look good at the same time en ga voor fair trade kleding!

Ben jij benieuwd geworden naar Studio JUX? Bekijk snel het onderstaande filmpje en kom meer te weten over dit inspirerende bedrijf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *